Hvordan  var  været  da  du  ble  født?

Hvordan var været da du ble født?

Har du noen gang lurt på hvordan været var da du ble født? Eller hvordan været var på 17. mai i fjor? Nå har vi gjort det mulig for deg å finne det ut.

Diskusjonen rundt middagsbordet er velkjent. Far er skråsikker på at det regnet i Bergen på 17. mai i 2003. Mor husker dagen helt anderledes, og mener at det var bare solskinn.

Frem til nå har det vært vanskelig å få svar på slike spørsmål med mindre man fører egen almanakk – eller ringer direkte til Meteorologisk institutts klimatelefon.

Nå har vi på yr.no tatt saken i egne hender og gir deg nå muligheten til å søke på en hvilken som helst dato fra et hvilket som helst sted i Norge, og få frem en masse spennende værdata fra den dagen fra den nærmeste målestasjonen.

Slik finner du frem til datosøket

Aller først må du finne stedet du er interessert i. Når du er på den såkalte oversiktssiden for stedet ditt, la oss si Støtt i Meløy i Nordland, så klikker du på «Været som var» i venstremenyen.

Da kommer du til en side som viser værstatistikk fra målestasjonen som er nærmest Støtt (Reipå). Her finner du en overskrift som heter «Datosøk for Støtt», med en knapp der det står «Velg dato». Trykker du på denne og deretter velger en dato i kalenderen, så kommer du til selve Datosøk-siden, med treff for datoen du valgte.

Så var det regn eller solskinn i Bergen på 17. mai i 2010?

Det ligger en del begrensninger i tjenesten. Blant annet er det ikke alle målestasjoner som har fått alle sine observasjoner lagt inn i elektroniske databaser. Dette er et nitidig arbeid, men over tid blir det mer og mer data tilgjengelig.

Observasjoner blir gjort av målestasjoner rundt omkring i landet vårt. Slike målestasjoner blir det flere og flere av, og noen har levd helt siden midten av 1800-tallet. Andre har blitt nedlagt, og noen av disse er satt i drift igjen i nyere tid. Det gir oss utfordringer med å finne data akkurat for ditt sted på et gitt tidspunkt.

Vi prøver å gjøre disse tingene usynlige for deg som bruker, ved at vi forsøker å finne den nærmeste målestasjonen fra stedet du er interessert i, som også har brukbare data for datoen du søker på.

Datosøket er langt fra perfekt – men vi oppfordrer våre brukere til å leke med tjenesten og gi oss tilbakemeldinger. På sikt ser vi for oss å utvide funksjonaliteten til en mer generell klimadatabase, der man for eksempel kan finne ut hvordan været har vært på 17. mai de siste 50 årene i Bergen.

Bruk gjerne dette skjemaet dersom du ønsker å gi oss direkte tilbakemeldinger på datosøket.

Logo for NRK Logo for Meteorologisk Institutt
Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Redaktør: Ingrid Støver Jensen. Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen. Meteorologisk ansvarlig: Roar Skålin.
Opphavsrett © NRK og Meteorologisk institutt 2007 - 2018