Ny yr-tjeneste for OL i Sotsji

Til OL i Sotsji tilbyr Meteorologisk institutt en flunkende ny værtjeneste.

Til siden, trykk her.

Vår nye Sotsji-tjeneste er noe av det beste vi i dag kan tilby av værvarsler. Det som gjør tjenesten god er et avansert modellsystem som beregner værutviklingen og et svært tett nett av målepunkter plassert der langrenn, alpint, hopp, og aking foregår. Vi forbedrer varslet ved å kombinere prognoser med målingene fortløpende. Vi anslår også usikkerheten i varselet slik at de som er spesielt væravhengige får en bedre mulighet til å dra nytte av tjenesten.

Dette er første gang yr bidrar i et forskningsprosjekt for å levere varsler til OL. De russiske arrangørene får alle varslene fra oss og 10 andre land. På denne måten får russerne tilgang til det ypperste av det som finnes av værvarslingstjenster i verden.

Under OL er været ofte svært utfordrende og da er det behov for gode værvarsler. Det er satt ut opp mot 40 nye målestasjoner til OL for å gi best mulige varsler til lekene. Da får vi en unik sjanse å teste modellene våre med et nett av målestasjoner vi sjelden ser make til.

Det var organisert lignende prosjekter i Sidney 2000, Beijing 2008 og Vancouver 2010. Alle disse bidrar til å løfte værtjenesten til en ny og bedre ytelse.

kart

Bildet over viser plasseringen av de meteorlogiske målestasjonen som vi lager detaljerte varsler for.

MET er blitt med i et internasjonalt forskningsprosjekt organisert av den internasjonale FN-organisasjonen for meteorologi (WMO – World Meteorological Organization). Prosjektet har fått navnet FROST 2014 (Forkortelsen kommer fra: Forecast and Research: the Olympic Sochi Testbed).

Logo for NRK Logo for Meteorologisk Institutt
Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Redaktør: Ingrid Støver Jensen. Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen. Meteorologisk ansvarlig: Roar Skålin.
Opphavsrett © NRK og Meteorologisk institutt 2007 - 2018