Bedre vindvarsler i påskefjellet

Vind i påskefjelletBEDRE VINDVARSLER: Yr har blitt bedre på å varsle vind i fjellet siden i fjor påske. Foto: Kjell Kolsaker

I vinter forbedret vi værmodellen som brukes når vi varsler vind på yr. Det betyr at du får enda bedre vindvarsler når du skal til fjells i påsken!

Det er viktig å huske at ingen værvarsler treffer nøyaktig. Når vi sammenligner vindvarslene på yr med observasjoner, er feilen i gjennomsnitt mindre enn to meter i sekundet for neste døgn.

Forbedringen skjedde da vi tok i bruk værmodellen AROME-Norway som er en enda bedre værmodell enn den vi brukte før. Nå bruker vi et finere beregningsnett i modellen på bare 2,5 km og vi har samtidig forbedret de statistiske metodene vi bruker.

Les flere påskeartikler på yr.no:

Vind måles i 10 minutter

På Yr forteller vi hvilken vindstyrke som ventes. Vindstyrken gis i  meter i sekundet. Det er gjennomsnittet av vinden i en ti minutters periode vi varsler.

Når vi varsler denne vindstyrken måler vi hastigheten som lufta farer forbi i en periode over 10 minutter og tar gjennomsnittet av disse målingene. Vindstyrken kan også gis i Beaufortklasser der for eksempel liten storm er mellom 20,8 og 24,4 meter i sekundet.

Vindkastene er sterkere enn vindstyrken

Sterk vind er aldri like jevn hele tiden. Den sterkeste vinden varer i få sekunder og kalles vindkast.

Vindkastene er alltid en god del sterkere enn vindstyrken som kun er et gjennomsnitt. Selv om vindkastene varer i få sekunder, er det vindkastene som gir størst materielle skader på hus og natur.

Typisk for fyrstasjonene våre er at det kan måles vindstyrke (middelvind over 10 minutter) på eksempelvis 22 meter i sekdundet og vindkast på 29 meter i sekundet. På kysten måler vi gjerne vindkast som typisk er rundt 30 prosent høyere enn vindstyrken. På grunn av komplisert terreng i innlandet kan det derimot i sterk vind komme vindkast som måler over det dobbelte av vindstyrken.

Obsvarsler om sterk vind

Når meteorologene venter vindstyrker på over 20,7 meter i sekundet (liten storm) er det grunn til å advare spesielt og det sendes da ut obsvarsler om sterk vind. Det blir i tillegg sendt egne obsvarsler når vi venter sterke vindkast.

Terrenget forsterker vinden

Er du ute på tur i fjellet merker du fort at sterk vind fra en gitt retning tar veldig ulikt alt etter hvor i terrenget du er. Høyt oppe og i trange pass øker gjerne både vindstyrke og vindkast.

Det dannes også egne rotorende vindsystemer og da kan vinden brått slå ned fra en helt uventet retning. Det er ikke uten grunn at flyging i sterk vind nær høye fjell krever særskilt aktsomhet av pilotene.

God tur til fjells!

Appelsin inspirert av påskekveld på TV
UT PÅ TUR: Mer detaljer og bedre oppløsning i værmodellen vår gir mer nøyaktige vindvarsler til deg! God påske!

Logo for NRK Logo for Meteorologisk Institutt
Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Redaktør: Ingrid Støver Jensen. Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen. Meteorologisk ansvarlig: Roar Skålin.
Opphavsrett © NRK og Meteorologisk institutt 2007 - 2018