Norsk-svensk samarbeid gir ny værvarslingsmodell.

Idag oppgraderer vi værvarslingsmodellen som er grunnlaget for korttidsvarslene på Yr.

Modellen som brukes er fremdeles AROME, men nå i en nyere versjon som vi kaller AROME-MetCoOp. MetCoOP står for «Meteorological Co-Operation» og er et samarbeid mellom Meteorologisk Institutt (MET) og Sveriges Meteorologiske og Hydrologiske Institutt (SMHI). Vi samarbeider om daglige kjøringer av værvarslingsmodellen på en superdatamaskin og denne prognosen er grunnlag for den videre produksjonen av værvarslene i begge land. Samarbeidet gjelder også videre utvikling av værvarslingsmodellen.

MetCoOparea

Bildet viser området for den nye modellen AROME-MetCoOp som er et samarbeid mellom Meteorologisk Institutt (MET) og Sveriges Meteorologiske og Hydrologiske Institutt (SMHI). Kart er tilgjengelig på www.yr.no/kart.

Varslene fra MET og SMHI vil allikevel kunne være noe forskjellig fordi det gjøres ulik etterbehandling og presentasjon av modellresultatene. Modellresultatene  sammen med automatisk etterbehandling gir tall, symboler og grafer på Yr. Disse varslene blir i tillegg komplementert med meteorologenes vurderinger i form av tekstvarsler og twittermeldinger som er tilgjengelig fra oversiktsiden.

Det nye modellsystemet gjør raskere beregninger slik at  Yr-varslene nå kan oppdateres ca 1 time tidligere. I situasjoner hvor været er lite forutsigbart, f. eks. i forbindelse med ustabilt sommervær, vil dette bidra til bedre kvalitet på varslene som til enhver tid presenteres på Yr.

 

 

 

MetCoOparea

MetCoOpareaMetCoOparea2

Logo for NRK Logo for Meteorologisk Institutt
Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Redaktør: Ingrid Støver Jensen. Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen. Meteorologisk ansvarlig: Roar Skålin.
Opphavsrett © NRK og Meteorologisk institutt 2007 - 2018