Vårt beste Yr-tips: Løft blikket

Du har nok sett overskrifter som: «Dette må du huske når du bruker på Yr!». Vi som jobber med yr blir sikkert litt vel ivrige noen ganger. Nå skal jeg ikke gå i den fella. Jeg skal i stedet fortelle hvordan jeg sjøl bruker Yr. Her kommer tips i fire punkter og ett eksempel:

Vindretning og vindstyrke på Yr

Vinden er min nøkkel når jeg bruker Yr. Vindpilen peker den veien det blåser, og vindstyrken i meter i sekundet står ved siden av i vinduet. Vindretningen alene sier meg ganske mye om været som varsles. Pålandsvind drar gjerne nedbør og mye skyer med seg, mens fralandsvind oftest er tørr med lite skyer. Flere vindretninger kan også gi skjerming for skyer og nedbør. Akkurat hvor mye jeg får ut av vindretningen er avhengig av hvor jeg er, og hvor godt jeg kjenner været på stedet.

Sterk vind – vær på vakt

Når det varsles sterk vind er jeg på vakt. Det avhenger igjen av planene mine hvor grensen går. Ved mer enn 15 meter i sekundet er jeg alltid på vakt. På kysten blir mer enn 15 meter i sekundet markert med en rød varseltrekant.

Vinden er lokal

Det er nå erfaring og kjennskap til den plassen jeg er på virkelig kommer til nytte. Vind og vindkast i Norge med sine bratte fjell, utallige knauser og holmer blir veldig lokal. Jeg vet det er en del usikkerhet knytta til lokale forhold. Når det ventes sterk vind sjekker jeg derfor vinden på flere steder i området der jeg er. Er jeg nær kysten leter jeg opp et punkt ytterst på kysten og når jeg i fjellterreng finner jeg på samme måten et sted jeg vet er vindutsatt. Ved å sjekke vinden på denne måten vet jeg mye om hvilke krefter som er i sving i uværet.

vind4

Et eksempel fra Vestlandet

Bildet over og bildet nedenfor viser to Yr-sider med varsel for Bergen og Hellisøy. Jeg kjenner området og jeg vet at den sterkeste vinden i området ikke varsles for Bergen by. Jeg «løfter blikket» litt og sjekker om hvordan vinden ventes å bli på Hellisøy på kysten nord for Bergen. Jeg ser at på Hellisøy blir det sterkere vind enn i Bergen. På toppen av siden for Hellisøy legger jeg merke til de røde varseltrekantene som brukes ved sterk vind på kysten. Vinden som varsles for Hellisøy forteller meg mest om hvilke krefter som er i sving i uværet. Nå vet jeg at på fjelltopper, i skar og på lesiden av fjell må jeg være forberedt på vind og vindkast nært det som er varslet for Hellisøy. Dette er informasjon jeg har nytte av enten målet er mitt er oppe i fjellene eller ute på sjøen.

vind3

Logo for NRK Logo for Meteorologisk Institutt
Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Redaktør: Ingrid Støver Jensen. Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen. Meteorologisk ansvarlig: Roar Skålin.
Opphavsrett © NRK og Meteorologisk institutt 2007 - 2018