Slik forstår du varslene på Yr

Værvarslene på Yr kan grovt sett deles i to: Symboler som lages av en datamaskin, og Tekstvarsler som lages av en meteorolog.

Datamaskinen kan raskt regne ut den mest sannsynlige værutviklingen for veldig mange steder. Meteorologen bruker sin fagkunnskap og erfaring til å lage varsler for større områder i Norge (fylker og havområder) i tillegg til spesialvarsler om farlig vær.

«Meteorologens varsel» finner du under kartet på «oversikt», til høyre for «langtidsvarsel» og under tabellen på «time-for-time» og på Twitter @meteorologene.

Bruk både symbolene og tekstvarslene!

Et godt tips er å sammenholde symbolene med tekstvarslene. Er det store forskjeller bør du stole på «Meteorologens varsel» (tekstvarselet).

Kombinasjonen av varsel for et sted og meteorologens varsel for et fylke gir deg den beste værprognosen!

Sjekk også hvordan været er nå på målestasjoner i nærheten. Observasjonene finner du nederst på «oversikt» og fra forsiden «siste observasjoner».

Hvor usikkert er varselet?

Usikkerheten øker med tidshorisonten. Derfor er langtidsvarselet merket med fargekoder. Grønt betyr at varslet er ganske sikkert, gult betyr noe usikkert og rødt er usikkert.

Les mer om markeringen av hvor sikkert varselet er.

Vi sammenligner også varslet vær med nærmeste observasjoner for ditt sted, slik at du kan se hvor godt varselet for ditt sted er. Foreløpig gjelder dette temperaturvarselet og du finner det nederst til høyre på «oversikt».

Værmodeller

Værsymbolene du ser er altså utarbeidet av en datamaskin og  blir oppdatert 3 – 4 ganger i døgnet. Værmodellen kan gjøre beregninger for hvert enkelt sted i Norge.

Fordelen med at en datamaskin beregner været på yr.no er at den kan beregne været for det spesifikke punktet du ber om, og med en detaljert tidsoppløsning de første to døgnene. Dette kan også en meteorolog gjøre, men det er ikke mulig å ha værvarsel for så mange punkter i Norge på yr.no dersom meteorologen skulle gjort denne jobben.

Mye av forskningen på Meteorologisk institutt er å gjøre modellene enda bedre. Bedre modeller vil gi bedre varsler, både værsymboler og meteorologens varsel.

Hvor ofte oppdateres Yr?

Du finner informasjon om oppdateringstidspunktet for hvert værvarsel øverst til høyre på sidene.

Varslene for Nord-Europa blir hyppigere oppdatert enn de andre varslene (som kommer fra det europeiske værvarslingssentret ECMWF). Cirka hver 6 time.

Sist oppdatert 7. mai 2018 kl 14:54
Logo for NRK Logo for Meteorologisk Institutt
Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.
Redaktør: Ingrid Støver Jensen. Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen. Meteorologisk ansvarlig: Roar Skålin.
Opphavsrett © NRK og Meteorologisk institutt 2007 - 2018